Asbest testen is een essentiële stap die niet mag worden overgeslagen, ongeacht wat de uitkomst ook mag zijn.

Sommige bloggers en schrijvers proberen je misschien te overtuigen dat blootstelling aan asbest geen ernstige bedreiging is, maar je moet altijd eerst testen. Blootstelling aan asbest kan leiden tot verschillende ziektes, waarvan sommige niet dodelijk zijn.

Maar een van de dodelijkste ziektes die door asbestblootstelling wordt veroorzaakt, is mesothelioom, een aandoening die het beschermende vlies (mesothelium) aantast dat organen zoals de longen, het hart, de buik en de hersenen bedekt. In de VS eist mesothelioom het leven van meer dan tienduizend mensen per jaar.

De meest voorkomende manieren waarop mensen aan asbest worden blootgesteld, zijn via hun werkomgeving, zoals de bouw, de scheepsbouw, het loodgieterswerk, het elektrische werk, het isolatiewerk en de asbestverwijderingsteams.

Deze werknemers beseffen misschien niet dat ze asbestvezels mee naar huis nemen op hun kleding, waardoor ze hun geliefden en anderen waarmee ze in contact komen, blootstellen. De symptomen van asbestblootstelling kunnen pas na 20 tot 50 jaar na de eerste blootstelling optreden, waardoor het moeilijk is om ze aan de bron te koppelen.

De gemiddelde overlevingskans na de diagnose van mesothelioom is slechts twee jaar.

Recente studies in de VS hebben het wijdverbreide gebruik van asbest in industriële processen aangetoond, vooral in de scheepsbouw en de bouw, waar het gewaardeerd werd om zijn isolerende eigenschappen. Het is alarmerend dat veel mensen in de buurt van asbestmijnen wonen die voor industriële productie werden gebruikt.

Asbestblootstelling is niet iets dat met het blote oog kan worden gedetecteerd, dus testen is de enige zekere manier om het te bevestigen. Het is mogelijk om zelf asbestmonsters te verzamelen, maar die moeten voor professionele testen worden opgestuurd om een definitief antwoord te krijgen.

Het asbestattest is verplicht voor de verkoop en schenking van gebouwen die voor 2001 zijn gebouwd in Vlaanderen. Het asbestattest is een document dat de aanwezigheid en de toestand van asbest in een gebouw beschrijft.

Als je een asbestattest wilt laten opmaken in Vlaanderen, kun je contact opnemen met Asbestattest-aanvragen.be. Zij zijn procesgecertificeerd om een officieel asbestattest te maken. 

Als je meer wilt weten over asbest in Vlaanderen, kun je bezoeken, die een overzicht geeft van de regels, de verplichtingen en de kosten van het asbestattest. Of je kunt [deze website] raadplegen, die tips en adviezen geeft over het asbestattest, de asbestinventaris en de asbestverwijdering. 

Reacties

Populaire posts van deze blog

Asbestattest In Vlaanderen

Een open wandkast als blikvanger van jouw interieur!